ב40 דקות של משחק קורים הרבה דברים, וכשכל סל ושניה יכולים להכריע, חייבים לדעת לשמור על ריכוז. צופית תדמור, שעוסקת בפסיכולוגיית ספורט וליווי קבוצות, בסדרת כתבות שיתנו לכם טיפים על הפן המנטלי של המשחק ואיך הוא יכול לעזור לכם להשתפר.
-- צופית תדמור --היכולת לשמור על ריכוז משך כל דקות המשחק, היא אחד האתגרים הגדולים שיש לשחקני הכדורסל. הריכוז הוא המרכיב הראשון שנפגע כשהדברים אינם מסתדרים בהתאם לציפיות והוא עלול לעלות ביוקר ברגעים שעושים את הבדל בין הפסד לניצחון.
לפניכם, כמה טיפים שיעזרו לכם להישאר מרוכזים ולשחק טוב יותר ברגעים המכריעים:
1. עליכם ללמוד להכיר את עצמכם – מה גורם לכם לאבד את הריכוז. שחקנים נוטים לאבד ריכוז מסיבות שונות הקשורות בחלקן מאי יכולתם לנטרל רעשים סביבתיים כגון: צעקות מהקהל, הערות מהמאמן, תגובות משחקנים לקבוצה וכו' ומסיבות פנימיות הקשורות למחשבות שליליות של השחקן עם עצמו במהלך המשחק כגון: "זה לא המשחק שלי", "החברים שלי לקבוצה לא סופרים אותי" וכו'. אבחון הסיבה שבגללה אתם מאבדים את הריכוז (אם היא חיצונית או פנימית) היא הצעד הראשון בשיפור יכולתכם!
2. במידה וגיליתם על עצמכם, כי הגורם העיקרי לחוסר ריכוז קשור לרעשים חיצוניים - הקפידו לשלוט על העיניים שלכם! הריכוז נמצא במקום שבו העיניים שלכם מביטות ולכן התמקדו במה שקורה על המגרש ולא מה שמתרחש מחוצה לו. בנוסף לכך, מומלץ לפני משחק להתאמן בנוכחות גורמים מפריעים, כגון: לשחק בנוכחות אנשים אשר מעירים הערות, מוזיקה רועשת, צעקות וכו'.
3.שלטו על המחשבות והישארו בזמן הווה בלבד! כדי להישאר מרוכזים, הראש והגוף צריכים להיות באותו המקום ובאותו הזמן. פעמים רבות קורה שהמחשבות נודדות לכיוון זמן עבר ("איזה גרוע אני, איך פספסתי את ההזדמנות") או לזמן עתיד ("מה יקרה אם אפצע", "מתי המאמן יוציא אותי"). מחשבות אלה מסיטות אתכם מהמטרות שלכם. הזכירו לעצמכם - המשחק מתרחש עכשיו. הישארו נוכחים בזמן הווה. הדקות שאתם על המגרש הן יקרות מפז... התמקדו בפעולות שעליכם לבצע ואל תבזבזו זמן יקר על דברים שטרם קרו או כבר נחלת העבר.
4.השתמשו במנטרה ובדיאלוג פנימי חיובי - לכל שחקן יש מחשבות לגבי מה הולך לקרות, כל שחקן מדבר עם עצמו. הנטייה הטבעית של מרבית השחקנים היא לפרש מצבים בצורה שלילית, למרות שמבחינה סטטיסטית הסיכוי שמשהו טוב יקרה דומה לסיכוי שמשהו רע יקרה. היות ודיבור שלילי פוגע בהערכה העצמית שלכם ובכך מחליש את יכולתכם על המגרש, עליכם לפתח דיאלוג פנימי חדש המאפשר פירוש מחודש וחיובי למציאות. לדוגמא: במקום לחשוב "אני לא מסוגל להתמודד עם הקבוצה הזאת", יש להפוך את המחשבה ל "אני מסוגל להתמודד עם כל קבוצה" או במקום לחשוב "המשחק הזה התחיל רע ולכן עדיף שאוותר" יש לומר "אני טוב והכל יכול להשתנות אם רק אהיה ממוקד". דיאלוג פנימי חיובי, המושתת על חיזוקים עצמיים מגביר את תחושת המסוגלות והשליטה העצמית ומאפשר מיצוי יכולות אישיות.
למרות הכרחיות הדיבור החיובי, לא תמיד קל להחזיק במחשבות הטובות היות והמחשבות הרעות לא נעלמות אלא ממתינות אחרי כל פעולה לא טובה שעשיתם, מנסות לחדור לראשכם ולהשבית אתכם מפעילות. דרך אפקטיבית להרחיק מחשבה רעה היא על ידי שימוש במנטרה חיובית (מנטרה היא משפט מפתח שחוזר על עצמו מספר רב של פעמים). בעבודתי עם שחקנים, שמעתי לא מעט מנטרות: "אני טוב", "שום דבר לא יעצור אותי", "אני חזק" , "הכל עוד פתוח", "לעבור הלאה", "אני יכול", "זה שלי" , "drop it" וכו'. גם אם מרגיש לכם שאתם "מרמים" את עצמכם כיוון שזוהי פעולה מלאכותית, מחקרים רבים מוכיחים כי אם תאמרו את המנטרה מספיק פעמים, גם אתם בסופו של דבר, תאמינו בכך. בחרו את המנטרה שהכי מדברת אליכם, שננו אותה לעצמכם ובכך תצליחו להתמקד ולמצות את היכולות שלכם.
5. הימנעו מלשפוט את עצמכם תוך כדי משחק. אם עשיתם טעות או פספסתם, אל תרדו על עצמכם ("איזה שחקן גרוע אני") אלא המשיכו להיות חיוביים עם עצמכם והתמקדו בנעשה במשחק.
6. סגלו לעצמכם רצף פעולות קבועות לפני משחקים. פעולות אלה יוצרות מעין טקס אשר מעורר תחושה של וודאות וביטחון ומאפשר לכם להיות ממוקדים. דוגמאות לכך: היזכרו במשחק בו הצטיינתם במיוחד ושחזרו את החוויה בראשכם, דקות לפני המשחק (בזמן חימום) בצעו פעולות פשוטות כגון מתיחות בשילוב חזרה על מנטרה או הליכה קצרה בשילוב דיבור עצמי חיובי, הקשיבו למוזיקה המעוררת בכם מוטיבציה ותחושה חיובית וכו'.
ניתן לעבוד ולהתאמן על שיפור יכולת הריכוז! זה תלוי בכם...
בהצלחה!!!
צופית תדמור
מטפלת משפחתית וזוגית ובעלת תואר שני במגמת פסיכולוגיה חברתית. עוסקת בפסיכולוגיית ספורט ומלווה קבוצות, מאמנים וספורטאים בגלאי נוער ובוגרים מכל הענפים ובכל הרמות.
www.mentali.co.il