|
לאומית נשים – העתיד של כדורסל הנשים בישראל
ספסל
,07/01/2013
אם אתם קוראים את הכותרת וקצת לא מבינים מה קורה פה אז תדעו שאתם לא אשמים, קשה לי להעביר את הציניות שלי על הכתב. – טור מאת יהונתן אורן, מאמן כדורסל.
הכל התחיל כשלאגודת בני הרצליה הגיע מכתב שקורא למאמנים ובעלי תפקידים לבוא ולהביע את דעתם על עתיד הליגה הלאומית לנשים. מיד לאחר מכן התחילו שמועות וספקולציות על מה שהולכים להגיד ולהציע ומה הכיוון של הליגה והיות שבענף שלנו אין הרבה עשן בלי אש (לא הולך לי עם הציניות הזאת...) התחלתי להקשיב לכל מיני בעלי תפקידים ומאמנים שמקורבים לבעלי תפקידים ושחקניות שמקורבות למאמנים שמקורבים לבעלי תפקידים וקצת עלתה לי שוב תחושת הציניות מהכותרת. זה היה נשמע לי כאילו עתיד ליגת העל נשים תלוי בליגה הלאומית לנשים וחייבים למצוא דרך לשכנע את כל השחקניות הצעירות המוכשרות שמסתובבות בענף לוותר על הכסף הגדול והמטורף שמסתובב בלאומית כדי לבוא ולשחק בליגת העל לנשים ואז הן יתקדמו, הכדורסל שלנו יתקדם, נגיע לאליפויות אירופה, נגדל מודלים לחיקוי, נצמיח דור של כשרונות, נעלה לדרג א בנבחרות הצעירות ובסוף נחליט איזה קבוצה אנחנו אוהדים בWNBA לפי השחקנית הישראלית שאותה היא בחרה בדראפט (בסוף יילך לי עם הציניות אני מבטיח....).
אני חייב להתחיל בכמה וידויים קטנים כדי ליצור בסיס לשאר הטור שלי:
א. אני לא הולך לועדה הזאת פשוט כי אין לי זמן (מי שקרא את הטור הקודם שלי מבין שעם כדורסל נשים לא הולכים למכולת) , גם אם כן הייתי הולך אז ליד הרבה אנשים דעתנים (למשל מאמנים ועסקנים בכדורסל הישראלי... ) אני נוטה לסתום את הפה (הפעם לא ציניות אלא סתם ביישן - הכי קל לכתוב ולברוח).
ב. אני לא מהמעריצים של הליגה הלאומית, אני חושב שהיא לא מהווה שום הכנה לליגת העל לנשים ואפילו מגדילה את הפער, אני חושב שחלק מהקבוצות הפכו את הליגה הזאת לבדיחה עצובה ויש גג 10 קבוצות שאפשר להגיד שלקחו את הליגה ברצינות וגם שם הכל יחסי.
עכשיו אחרי שהבהרנו את הנקודות האלה וירקתי קצת לבאר שממנה אני שותה (משתדל להיות כנה) אפשר להמשיך ולהעלות כמה נקודות למחשבה על הליגה הלאומית.
מכל הספקולציות שעלו הצלחתי למקד את אלה שעלו הכי הרבה ואליהן אשתדל להתייחס ונכון אני יודע מה אתם חושבים, אתם חושבים: "מי זה? עם איזה ניסיון הוא מדבר? ולמה הוא חושב שהוא יודע יותר טוב ממני?" אז ככה, יהונתן אורן, 15 שנה מאמן (מתוכם 9 בבנות) ואני לא יודע יותר טוב מאף אחד, אני מנסה לדבר ממקום נקי ואפילו הצהרתי שאני חושב שהליגה הלאומית לא מהווה שום בסיס לליגת העל, אני חושב שהפער הוא עצום, רוב הקבוצות עושות 2-3 אימונים ומשחק (בלי להכנס לרמת האימון), זה יוצר מצב ששחקניות צריכות ללכת לעבוד לבד רוב השבוע שלהן ובואו נודה, את השחקניות הישראליות שעובדות אפשר לספור על יד אחת (אין מה לעשות... כולם אשמים במצב של הענף... מאמנים, עסקנים ושחקניות), אני גם חושב שאימון אחד בליגת העל לנשים ,נקודתית , נותן יותר מאשר משחק לאומית נשים אבל ... ויש הרבה אבל.... קבלת החלטות באימון לא מתקרב לקבלת החלטות במשחק ואין מה לעשות יש שחקניות שצריכות לשחק במשחק כדי להשתפר.
בואו נתחיל בספקולציה החמה ששמעתי,
לגרום לשחקניות בנות 18-25 לשחק בליגת העל ע"י הגבלת הגיל בלאומית
לא יודע אפילו מאיפה להתחיל... לא מבין איך זה יגרום לכל השחקניות להגיע לליגת העל, זה נשמע פיתרון אבל הוא מלא באינטרסים, זה יתן ליושבי הראש אפשרות להחתים שחקניות צעירות בשקל וחצי (אל תדאגו... זה רק שישה חודשים של עבודה... זה יוצא יותר מ-25 אגורות לחודש...) כדי שהקבוצות יוכלו למלא את הקאדר שלהן בזול בישראליות צעירות שלרוב הן על אותה עמדה (כאילו... אותה עמדת הגארד) ולפנות כסף להחתים זרות בלי לדאוג שיישארו בלי 10 בנות לאימון. לא מבין איך זה ימנע ממאמנים בליגת העל לקחת את 40,000 השקלים השלמים האלה שיש להם לשחקנית משלימה ולתת אותם לשחקניות כמו חנה הללי או טל אנקונה ולא לצעירות כמו הדר רפאל או אדווה קרופיק.
הרי כולנו יודעים שיהיה מאוד קל לנהל משא ומתן מול שחקנית בת 19 שהברירה שלה היא לשחק כדורסל בליגת העל בחינם או לפרוש מכדורסל.
אגב, יש קבוצות שגם את השקל וחצי הזה יישלמו באיחור אם בכלל אבל זה בסדר... זאת לא בעיה דחופה כמו הליגה הלאומית לנשים... (כבר מצליח לי העניין עם הציניות?).
אגב, את 40 השחקניות שמתחת לגיל 25 (שכולנו יודעים שאלה שמתוכן שמתאימות לליגת העל נספרות על יד אחת) , נחלק ל-9 קבוצות השלמות שבליגת העל לנשים, בחישוב מהיר זה 4 שחקניות נוספות לכל קבוצה, מי שתפסיד בהגרלה תצטרך לשחק בחינם (סליחה... 1000 ש"ח לחודש) בקבוצה שרחוקה מהבית שלה ולשלם על אוטובוסים או דלק ושלא יהיה לה זמן לעבוד כדי לחיות כי הרי המטרה מקדשת את האמצעים (ושלא תבינו לא נכון... הייתי נגד השביתה של השחקניות בקיץ...) ומי שלא רוצה? שתפרוש...
הגבלת שכר בלאומית
במקרה אני מאמן באגודה שהציבה לעצמה כמטרה לעלות לליגת העל (אבל אל תספרו שלא יהיה לחץ....), במקרה של הגבלת שכר בליגה הלאומית מה יפריד בין הקבוצות שמכוונות לליגת העל לקבוצות אחרות? אני יודע מה אתם חושבים, כל מי שרוצה יכול לעלות גם בלי לעלות מקצועית כי אנחנו בישראל... צודקים.
אבל, במקרה של הגבלת שכר כל השחקניות ה"מבוגרות" יצטרכו לפרוש או לרדת לארצית וזאת תהיה ליגת נערות נוספת.
עם כל ההבדל שיש בין לאומית לליגת העל יש גם הבדל גדול בין נערות א' ללאומית כרגע (לראיה מכבי רמת-חן שמשחקת עם סגל הנערות א' מחוזקות ועדיין ללא ניצחון), צעד זה יהרוס אגודות כמו רעננה, הרצליה, גני תקווה, בני יהודה ואסא ירושלים מהסיבה הפשוטה שהן יצטרכו להתפלל למחזור נערות מוכשר כדי לעלות לליגת העל (אם ירצו בעתיד) כי אי אפשר להחתים את חנה הללי או סיון בלליס או יאנה שפירו, צודקים... למה לעלות את הרמה של הקטנות? בואו נוריד את הגדולות!
וגם למה לעצור שם? בואו נעשה חוק שכל שחקנית חייבת לשחק בעיר שלה אלא אם כן היא באגודה שלא משחררת אותה ואז היא סתם תצטרך לשלם כדי לשחק... אבל יש פיתרון... לשחק בחינם בליגת העל... מה, לא עדיף?
אני יודע על שחקניות בעלות פוטנציאל שרמתן על גבול ליגת העל , שידעו שאין להן אופציות אחרות אז קבוצות ניצלו זאת והציעו להן סכום מגוחך סביב 1000 שח לחודש כדי לשחק בליגת העל... וזה מונע מהן לעבוד או ללמוד כי הן צריכות להיות בכל האימונים... אבל זה בסדר... אוכל בישראל זה חינם ולכל ההורים יש מלא כסף לתמוך בילדות שלהן גם בגיל 24... אבל הפיתרון של לפרוש נשמע כלכך טוב עכשיו (כן כן.. ציני).
בנוסף הפיתרון יצור מצב ששחקניות נערות משחקות בנערות א, בתי ספר ולאומית נשים אבל הכי טוב, זה זול!
ארשה לעצמי להשתמש במקרה ספציפי ואני מקווה שהיא תסלח לי, ליאל אוחנון היתה הכישרון הכי גדול של ישראל לתקופה קצרה בנערות, שיחקה בחולון בליגת העל כשחקנית חמישייה בגיל צעיר ומשהו קרה בדרך (אין לי מושג מה) והיא מצאה את עצמה בלי קבוצה בליגת העל, אותה ליאל רק בת 24 ואם לא הליגה הלאומית (אין מה לעשות, כמה אלפי שקלים בחודש ל-2 אימונים ומשחק כן מושכים) מצאה את עצמה שוב בדרך למעלה ולא אתפלא אם תמצא את עצמה בליגת העל ובנבחרת בשנים הקרובות.
קבוצה שרוצה לשלם הרבה מאוד כסף לשחקנית בת 48 זאת בעיה שלה והחלטה שלה אבל מצד שני הייתי מוכן שכל שחקנית שלי תלמד מאורלי גרוסמן כי אין דברים כאלה יותר.
הפתרונות האלה הם פתרונות מלאות באינטרסים אישיים ממניעים כלכליים ואנוכיים ולא מהווים שום פיתרון לכדורסל הנשים בישראל.
לעשות שכר מינימום בליגת העל לפי ותק וכדומה כמו בליגות בעולם יתן פיתרון יותר פשוט וטוב יותר אבל בחיים לא יעבור כי... אני אפילו לא צריך להסביר למה.
מצד שני שמעתי ספקולציות מעניינות יותר:
הקטנת הליגה הלאומית והוספת זרה
האמת שזאת דווקא אופציה מעניינת, אפשר אפילו ליצור הגבלות על הזרות שיגיעו (למשל רק רוקיות או הגבלה אחת שתשמש את האינטרס של העלאת הרמה בליגה).
יש הרבה קבוצות שלא לוקחות את הליגה ברצינות ומי שלא רוצה להיות בה לא חייבת, אופציה של הקטנה תיצור ליגה תחרותית יותר ומשחקים טובים יותר (שוב, הכל יחסי כן?).
כמובן שאופציה כזאת תיפול כי המטרה של כולם היא איך עושים כמה שיותר אבל שלא יעלה כסף, הרי יש כסף שמגיע מהטוטו ויש כסף שמגיע מהעיריות ואם אפשר לקחת את הכסף הזה ולנצל אותו במקום אחר באגודה .
איך לא מתייחסים לעובדה שיש פה אגודות שיש להן יותר קבוצות בוגרות (ליגה א', ארצית, לאומית ועוד...) מאשר קבוצות נערות? הרי כולנו יודעים שכל אגודה תעשה את החישוב שלה על כמה כסף זה עולה לה ולפי זה תחליט אם להתנגד או לאשר, למשל, עמק יזרעאל שאין לה קבוצה בליגת העל הפיתרון הזה של הוספת זרה ויצירת תחרותיות בליגה משרת אותה מקצועית אבל אגודה שיש לה קבוצה בליגת העל ותצטרך לוותר על המקום שלה בלאומית ובכך לוותר גם על התקציב מהטוטו ומהעירייה שמתווסף לתקציב הכולל ברור שתתנגד.
לפי ההגיון שהולך פה אז ליגה א' נשים היא הבסיס להכל כי על אותו משקל ליגה לאומית אחראית למה שקורה בליגת העל.
רק בישראל (גם אני ישראלי אז מותר לי... ככה זה עובד!) מנסים לטפל בקטיעה ע"י פלסטר וגם אז לוקחים את הפלסטר הזול ואם אפשר אז ניקח את הפלסטר שכבר היה על פצע אחר, לא חבל להוציא כסף על לקנות חדש? אפשר להחתים זרה יותר טובה בכסף הזה.
רק ירידה דרסטית לצורך עלייה עם תכנית ארוכת טווח תשנה פה משהו, ביום שיקחו מאמנים שיתוו תכנית מקצועית ארוכת טווח זה יקרה. יש לא מעט מאמנים שאומנם היו לי חילוקי דעות איתם אבל טובת הענף בליבם ובראשם, כבר הזכרתי בעבר שפירמידה בונים מלמטה.
בהצלחה,
יהונתן אורן לאומית נשים בנות הרצליה
כתבות אחרונות באתר
|
|