|
הצד השני של המטבע
ספסל
,22/04/2009
יואל בן ברוך, מנהלה של העולה החדשה מהליגה הארצית הפועל "מרנין" טבעון דווקא חושב שהשינוי הצפוי ב"חוק הצעירים" לא בהכרח יקדם אותם ואת הליגה אלא בעיקר ינציח פערים ויפגע ברמה.
בעונת 2008/9 יש חובה לכלול בסגל 5 שחקנים צעירים מתחת לגיל 22. קבוצות התחכמו ורשמו שחקני נוער שבכלל לא משחקים או שחקנים צעירים שמעטים מהם זוכים לדקות משחק.
כתוצאה מכך איגוד הכדורסל החליט כי החל מהעונה הבאה קבוצות יחויבו לכלול רק 4 שחקנים צעירים בסגל אבל אחד יהיה חייב להיות על המגרש כל העת.
החוק הרוסי בליגת העל
החוק הזה הוא למעשה עיוות שבא לתקן עיוות אחר או במילים אחרות מינוס ומינוס נותן פלוס. אחוז המיסוי לזרים נמוך משמעותית מהישראלים או בלשון מספרית ישראלי שישתכר 150 אלף דולר לשנה יעלה לאגודה סביב 300 אלף דולר וזר שישתכר 150 אלף דולר יעלה לאגודה סביב 200 אלף דולר או במילים אחרות לזרים יש יתרון של כ- 50% בעלות ההעסקה על ישראלים. כמובן שיתרון כלכלי זה יצר מצב שביכולת שווה של ישראלי וזר הקבוצות תמיד יעדיפו את הזר וכך התמלאו הקבוצות בזרים כאשר לשחקן הישראלי לא ניתנה למעשה הזדמנות הוגנת לשחק. כלומר ביצירת העיוות של החוק הרוסי תיקנו את חוסר השוויון בשיעור המיסוי כלפי הישראלים .
חוק הצעירים בליגה הלאומית
1. בליגה הלאומית אין למעשה שום חסם שמונע מישראלי לשחק וההחלטה אם ישחק או לא תלויה ברמתו וביכולתו המקצועית לתרום לקבוצה. הייתי אומר שהמצב הוא הפוך, כלומר - ישראלי צעיר בעל יכולת בדרך כלל יועדף על "מבוגר" ביכולת דומה בבניית סגל הקבוצה כי הצעיר מן הסתם יעלה פחות.
2. בהחלט ניתן למצוא ישראלים צעירים שמשחקים בחמישייה כמו אנטון שוטבין בבנימינה לפני שנה, (שבחר לשחק בליגה העל ולהיעלם שם כמו רבים וטובים אחרים במקום לשחק עוד שנה או שנתיים בלאומית ולהכשיר את עצמו לליגת העל) או כמו טמיר אריאלי שמשחק השנה בטבעון ומשחק בזכות ולא בחסד (הרי אין חוק שכופה עלינו לשתפו) וכמובן דורי אסף באשדוד, עודד ברנדויין בהוד השרון אבי אליהו ביוקנעם/מגידו ומיכאל בדלוב ברמלה. יש כמובן עוד דוגמאות שבאם אדרש אציג אותן. בישראל, כמו בישראל, אצה לכולם הדרך ושחקנים רצים מהר מידי לסגלים של ליגת העל או הליגה הלאומית מבלי שלשחקן הצעיר יש בסיס מקצועי ראוי.
3. באם נבחן את השחקנים הצעירים בעונה הקודמת ובעונה הזו נמצא שאין בכל הליגה הלאומית 14 שחקנים צעירים (אחד בממוצע לקבוצה) שראויים לשחק בחמישייה, כלומר 25 דקות ומעלה במשחק. אין לקחת בחשבון את בנימינה שמשלבת צעירים שמובילים את הסטטיסטיקה של השחקנים הצעירים (הסטטיסטיקה בהחלט משקרת במקרה הזה ) כי אם הם אכן היו כל כך טובים אז בנימינה לא הייתה נראית כפי שהיא נראית (גם לאחר צירופו של קני וויליאמס ההישגים היו דלים). בנימינה עשתה זאת משיקולים תקציביים כמובן ומתוך הנחה שבתום העונה תהייה איזושהי קבוצה שלא תמשיך בלאומית או קבוצה שלא תרצה לממש את העלייה (ראה ערך לב השרון בעונה הקודמת). האמת בהחלט אני מבין אותם (אולי חבל לבזבז כסף על תקציב גבוה יותר) ויתכן שהתחזית שלהם תתממש אם כי לטעמי גישה כזו אינה ראויה לליגה הנקראת מקצוענית או שמא אינה כל כך מקצוענית. יתכן שבעונה הבאה בשל המצוקה התקציבית יהיו יותר קבוצות שינקטו גישה כזו ואז קבוצה כזו תוכל גם להישאר בליגה בזכות ולא בחסד.
העונה יש 7 שחקנים צעירים ששיחקו 27 דקות ומעלה ( אחד מהם בבנימינה) ויש 9 שחקנים צעירים בלבד שקלעו בממוצע 9 נקודות ומעלה במהלך העונה הסדירה.כולם קיבלו את הדקות כי היו ראויים ומי שלא קיבל דקות משמעותיות משמע אינו ראוי מקצועית לליגה הלאומית.
4. תראה לי סיבה ולו אחת (הרי האלמנט הכספי פועל דווקא לשיתוף צעירים ולא להיפך כפי שציינתי לעיל) מדוע שהצעירים לא ישחקו ובשביל מה בכלל צריך חוק כזה. כלכלית יש להם רק יתרונות.
5. המצב ברוב קבוצות הליגה הוא שלמעשה רוב השחקנים הצעירים בהם משמשים בעיקר על תקן "סותמי חורים" ופחות מהווים מרכיב מרכזי ברוטציה. בסופו של יום כל מאמן רוצה לנצח והוא ייתן את דקות המשחק על פי יכולת ולא לפי שנתון גיל ולראייה שיש צעירים שאכן מקבלים כמות נכבדה של דקות משחק.
6. לפני שנתיים כשטבעון עלתה לארצית שכנע צביקה הורוביץ את עידו כהן ששימש נער פוסטר שנתיים בליגת העל (בנהרייה) לשקם את הקריירה בטבעון ובליגה הארצית. במשך רוב הסיבוב הראשון הבחור כמו שאומרים "לא פגע" אבל לאט לאט השתפר ובסיבוב השני היה השחקן המצטיין בארצית ולולא הלך למכללות היה זוכה ובצדק לחוזה יפה בליגה הלאומית שם מקומו.כלומר להתקדם מקצועית ניתן גם מהליגה הארצית.
7. בסיכומו של דבר כל שחקן שמסיים גיל נוער צריך להתחיל את הקריירה הבוגרת שלו במקום המתאים לו . לרובם המכריע של הבוגרים זו הליגה הארצית (לשנה ,שנתיים או שלוש עד שיבשילו או לא לרמת ליגה לאומית ומיעוטם לליגה העל).לא נראית לי גם ההחלטה לכפות על קבוצות בליגה הארצית רישום של מספר מינימאלי של שחקנים צעירים ושיתוף חובה כמו בלאומית. תנו לי סיבה אחת מדוע בליגה הארצית לא ישתפו צעירים אם הם ראויים לכך.
8.קבוצה צריכה 8-9 שחקנים שיכולים לתרום מקצועית והשאר הם שחקני אימונים או נערי פוסטר. ברור שבמקום לשלם לצעירים 1000 או 2000 שקל בחודש על מנת שיאיישו את עמדת הפוסטר (כמו שציינתי צעירים שממילא לא יכולים לתרום כמעט מקצועית לקבוצה בלאומית) אז משלבים שחקני נוער שלא עולים כסף ועושים את אותה העבודה בחינם. לטעמי צעד הגיוני לחלוטין.
עוולות החוק החדש-שיתוף צעיר כל העת
1. החוק החדש יחייב לכלול בסגל 2 שחקנים צעירים ראויים שיחלקו את 40 הדקות.
2. כמו שציינתי אין אפילו 14 כאלה בנמצא אז מניין יצוצו לנו 28 כאלה?
3. מה שיהיה ותזכרו שאנו בישראל, זה שהקבוצות עם התקציבים הגבוהים וכאלה יש 2-3 כל שנה שתקציבם פי 2 או פי 3 מהחתך הממוצע בלאומית ( לפני שנה אפילו היו קבוצות עם תקציב של פי 4 שאחת מהן פשטה את הרגל והתפרקה) ייקחו כל אחת 2-3 צעירים ראויים על מנת לייצר יתרון בעמדת הצעיר כאשר לכל שאר הקבוצות יישארו הבלתי ראויים מקצועית. אבל בזה לא סיימנו. היותר טובים מבין הבלתי ראויים ידרשו שכר מקסימום לחייל או קרוב לזה כי יהיה להם ביקוש כי תהייה תחרות בין שאר הקבוצות על היותר טובים מבין הבלתי ראויים.
4. בסיכומו של דבר נקבל עלות שכר הרבה יותר גבוהה לסקטור הצעירים, היכולת שלהם לא תעלה כי הם פשוט לא מתאימים מקצועית לליגה הלאומית והרמה בליגה הלאומית תרד. כל ניסיון מלאכותי ליצור ביקוש מלאכותי לשחקן הצעיר רק יגרום נזק כספי לקבוצות שממילא בקושי גומרות את החודש ונתמכות ברובן על ידי רשויות מקומיות שגם אצלן הפרוטה לא מצויה בכיסם מבלי שמקצועית דקות המשחק האלה יתרמו לאלה שרמתם אינה משגת דקות משחק אמיתיות בלאומית.
אחרית דבר
1. החוק הנוכחי והחוק המתוכנן בחטא נולדו.
2. כל צעיר ראוי ימצא את מקומו בחמישייה בלאומית גם בלי החוק הזה.
3. אנחנו פשוט יורים לעצמנו ברגל וטוב לבטל את ההעדפה המתקנת לצעירים שעה אחת קודם כי אין בה דבר מלבד העלאת השכר לקבוצות שרובן ממילא מתקשות לעמוד בתקציבים הלא גבוהים הנוכחיים.
4. הפתרון לצעירים הוא השקעה בנוער. לפני שנים נבחרות הקדטים,נוער עתודה אכלסו באירופה את מקומות 1-4 ,אחר כך התדרדרנו למקומות 5-8 ועתה אנו מאכלסים כמעט דרך קבע את מקומות 9-12. באם ישקיעו באופן מושכל בצעירים אז גם יהיה להם מקום אחר כך בליגה הלאומית ובליגת העל במספרים הולכים וגדלים.
כתבות אחרונות באתר
|
|