פינה חדשה עולה ב"ספסל". מדי שבוע ישתף אחד מכתבי האתר את שעל ליבו וייתן לכם הקוראים הצצה למחשבותיו. הראשון שיעלה לבמה הוא נתנאל דהאן מעפולה שינתח את הסיקור התקשורתי הדל לשני אירועי השיא שנערכו בישראל בימים האחרונים, ייתן את דעתו בנוגע למשבר בין מכבי ת"א למנהלת ויקנח בסוג של אופטימיות.
אפתח בתזכורת על האירועים האחרונים, שנראה שעברו כמעט בלא משים ראוי בחלק נכבד מכלי התקשורת. להזכירכם שני אירועים בינ"ל התקיימו כאן במדינתנו הקטנטונת, הליגה האדריאטית והבלקנית בחרו בת"א וגן נר בהתאמה לארח את אירועי הפיינל פור. הפעם הראשונה בכל המפעלים האלו שהפיינל פור מתקיים במדינה מחוץ לאזור הגיאוגרפי המקורי שלהם.
פיינל פור בינ"ל מתקיים בפריפריה ביישוב שרבים מתושבי הארץ לא שמע עליו בכלל, מכיל שתי קבוצות ישראליות ובסיומו גלבוע/גליל מנצחת והחשיפה? סולידית זה בלשון המעטה.
בהפרש של קצת יותר משבוע מתקיים האירוע השני הפעם בת"א, בסיומו לשמחתנו גם הקבוצה הישראלית מנצחת בפעם הראשונה בהיסטוריה גם כן, ובאחד העיתונים המרכזיים במדינה התמונה הראשית מדברת על דרבי בין קבוצות ענף הכדורגל באנגליה, אומנם אני סובייקטיבי אך נראה לי שמשהו איננו כשורה.
יום לאחר זכייתה של מכבי ת"א באדריאטית, הוציאה המנהלת הודעה די חריפה כנגד מכבי ת"א ומאמנה, לאחר שהודיע כי בעונה הבאה ישחקו ב2 ליגות ואמר לעיתונאים תנחשו איזה. אינני יודע למה ויכול להיות מאוד שאני טועה, אך מדוע החליטו מראש ששתי הליגות המדוברות הן היורוליג והאדריאטית ולאו דווקא הישראלית והיורוליג?.
יו"ר הליגה האדריאטית מר לורבק(יש קשר לארזם?) אמר כי הוא די בטוח שמכבי ת"א לא תשחק בעונה הבאה באדריאטית, מדוע לא לשפוט ל"כף זכות" לפי ראות עיני המנהלת ולפניי ההודעה לברר את הנושא באופן פנימי עם הנהלת מכבי ת"א?
גורדון. מישהו בכלל זוכר שהוא הניף גביע לפני כמה ימים?
כולנו באותה סירה, הסירה שמשיטה את הכדורסל הישראלי, רוחות, ברקים, ושאר מפגעים שיכולים להטביע את הסירה הזאת לא חסר. אל לנו להוסיף עוד כאלו ע"י סכסוכים פנימיים בין הקבוצות למנהלת, צריך להגיע לפשרות. ייתכן שהפשרות הללו יהיו כואבות אבל רק כך אפשר להתקדם, לפעמים צריך להוריד את הראש למטה כדי למתוח אותו בחזרה למעלה.
המנהלת עשתה ועושה רבות למען הכדורסל הישראלי ועל כן מגיע להם את כל הקרדיט שניתן לתת. אך הליגה צריכה את מכבי ת"א כשם שמכבי ת"א צריכה את הליגה. בייחוד במדינה שלנו שנוסדה על הנייר על ערכי הדמוקרטיה והחופש, יש לכל אחד את הזכות המלאה ואולי אף החובה להביע את דעתו, מכבי ת"א היא קבוצה ישראלית, כמו שברצלונה קבוצה ספרדית. הלחם והחמאה שלהם אמורים להיות הליגה המקומית. לא יצא לי לראות וייתכן שפספסתי קבוצה שהחליטה לעזוב את הליגה המקומית סתם כך ולשחק רק במפעליי חוץ בינ"ל, או להחליף את המדינה(למעט סרביה ומונטנגרו). לכן דעתי היא שלמרות כל הבעיות הליגה הישראלית אמורה להיות חשובה למכבי ת"א.
הטענה המרכזית ל"אפליה" שעושה המנהלת היא הפיינל פור, שיטת משחקים שמשוחקת בהרבה מקומות וגם בתחרויות גדולות בינ"ל כאלה ואחרות. כאן לדעתי צריכה להיכנס הפשרה, וכל הצדדים צריכים לחשוב על פתרון הוגן לכל בשיתוף עם כל הגורמים ובשקיפות מלאה, כל זאת במטרה אחת להפוך את הדפקט לאפקט, את כולם אי אפשר לרצות באופן מלא אבל לנסות להוציא את המיטב בהחלט שניתן. לצורך העניין טענה ששמעתי הרבה כנגד השיטה היא שיש סיכויים גבוהים ל'פאשלה' כשמשחקים שני משחקים על כל הקופה בשבוע על האליפות אחרי עונה שנמתחה הרבה זמן.
בלאט. צריך פשרה
אם ברצון הרוב המכריע של הקבוצות לשמר את שיטת הפיינל פור אפשר, לנסות לחפש ולעבוד על אופציה אלטרנטיבית המבוססת על שיטה זאת, רעיון למשל: חצי הגמר יהיה משחק אחד כשהמקום הראשון יארח את הרביעי עם יתרון ביתיות, והשני את השלישי באותו קונספט, ובגמר תהיה סדרה של הטוב משלושה משחקים (אשקלון ניצחה ברבע הגמר ב-2008 את המשחק הראשון בנוקיה, ובניה"ש הגדילה לעשות ב-2009 וניצחה את מכבי פעמיים בסדרה של הטוב מחמישה משחקים) כך כל קבוצה שתגיע לגמר תוכל להתמודד על האליפות במגרש הביתי שלה שזה לדעתי דבר חשוב ביותר. אגב מכבי ת"א נכחה בכל הגמרים בהם התקיים הפיינל פור. את המשך הרעיונות אני משאיר לאנשים הטובים והמנוסים ממני, ושוב הכל עניין של פשרות.
החוק הרוסי:
האם הוא טוב או רע? זאת שאלת המיליון דולר. התשובה לדעתי תלויה בנקודת ההשקפה. מבחינת המאמן מדובר בחוק רע מאוד, יש לו עוד לפני שהמשחק התחיל מגבלה בניהול המשחק והרוטציה. מבחינת השחקן הישראלי מדובר בחוק נהדר, בוודאות שני שחקנים יימצאו על הגרש בכל רגע נתון, כך שהשחקן הישראלי שלרוב בטחונו נמוך משל הזר גם גבוה יותר.
מבחינת הקבוצות, קשה לי לענות, אחת הטענות המרכזיות של המנהלת נגד החוק היא שהמחיר של הישראלים עולה. טענה זאת נכונה במידה מסוימת, אך לדעתי לא הכי מדויקת או יותר נכון קריטית מאוד. הקבוצות הן אלו שקובעות את מחירי השוק נקודה. אם קבוצה תשלם הרבה כסף לשחקן המחיר של השאר יעלה בהתאם שכן הם חושבים שהם לא פחות טובים ואם הוא קיבל X אני צריך לקבל לפחות Y. והכל תלוי בקבוצות, ביכולת ניהול המו"מ שלהם מול הסוכנים, וגם כמובן בשחקנים הישראליים.
הטענה הנוספת נגד החוק היא שאין מספיק ישראלים, רבותיי וגבירותיי בכדורסל אין ואקום! לא משנה איך תהפכו את זה, זה בסוף 5X5 (אלא אם כן זה משחק של פרטיזן מול יריבה עירונית). אייל שולמן הגיע לראשון מהליגה הלאומית הוא שחקן של 1.8 נק' למשחק ב-6 דקות, מול הפועל ירושלים הסקורר המרכזי של ראשון ג'ו קרופורד נפצע, שולמן קיבל 30 דקות וקלע 22 נק', האם זה אומר שאם נחליף את הדקות של ג'ו בשולמן, שולמן יעשה תפוקה טובה יותר משלו? סביר להניח שלא אך התפוקה האישית שלו ביחד עם הביטחון בוודאי יעלו משמעותית.
ראיתי העונה רבות את גלבוע/גליל אין להם את התקציב הגבוה בליגה, אך בשלבים נרחבים במשחק הם שיחקו עם 4 ישראלים על המגרש, כפול מהחוק הרוסי. את העונה הסדירה הם סיימו במקום השני. אין להם אפילו מתאזרח בסגל, והם לא שילמו לאף ישראלי 200 אלף דולר. שנה שעברה פרחי היה בלאומית העונה הוא שחקן של 16 דקות למשחק והקבוצה מצליחה לא רע ביחד עם זכייה בתואר אירופי. אינני יודע מה דעותיהם של מקבליי ההחלטות, אך אם אחרי זמן ארוך החוק הרוסי יצליח להביא לישראל את ההישגים של נבחרת רוסיה ב-6 שנים האחרונות אני חותם עליו.
פרחי. עשה את קפיצת המדרגה בלי חוקים
לסיום קוראים נכבדים, אוסיף סוג של אנקדוטה מסוימת לא קשורה כל כך, ראיתי סלוגן של אחת המפלגות הפוליטיות החדשות כאן הוא "יש עתיד", תהיתי על משמעותו של הסלוגן הזה, שכן זה כמו להבדיל לומר "מחר תזרח השמש".
זה שיש עתיד זה ברור (כשמש), אך איזה עתיד? ומה אנחנו נעשה בו? זאת השאלה. לכדורסל הישראלי ולספורט הישראלי יש עתיד, אך אם נעשה את הבחירות הנכונות, נדע לשים דברים בפרופורציה, נעבוד בשיתוף פעולה, ונדע לעשות פשרות, סביר להניח שהעתיד הזה גם יהיה טוב.