אם אתה שחקן הורה מאמן או אפילו מנהל מקצועי, כדאי לך להכיר את החוקים החדשים שנחקקים בתקנון האיגוד חדשות לבקרים. בית היוצר של האגף המקצועי הפך את סמכויות האיגוד, כמחוקק הבלעדי בענף, לעניין מאוד דינמי. החוקים של פיב"א? הם המלצה בלבד. מאוד אצילי גם להודות בטעויות, אבל להחליף טעות בטעות? כדאי לכם לקרוא. החוקים נוגעים לכל הגילאים! אורי ויטלה, מנהל מחלקת הנוער במכבי תל אביב, בטור ראשון בסדרה, פוקח עיננו ומאיר דרכנו, אל תפספסו.
תגובתו של אריק שיבק: "האקדמיה הוקמה בהנחיית ראשי הקבוצות עצמם. השנה עצרנו את המצטרפים עקב הביקוש הגדול."
החריגים של חריגי הגיל
אני אתחיל מההיגיון הבסיסי: מה יגידו מארגני אליפות אירופה, פיבא או כל ענף אחר, אם נגיד להם שיש לנו שחקן, יונתן, שבסה"כ גדול בחודשיים מכולם, אבל זה לא אשמתו ריבונו של עולם. הוא נשאר גן כי ההורים בדיוק עברו דירה וחזרו משליחות והיתה לו בעיה עם העברית. תנו לו לשחק אנשי פיבא היקרים. אל תקפחו את הנער הרגיש. השאלה כמובן היא רטורית. בפיבא משחקים בשנתון הרלוונטי החל מה 1.1 של השנה ועד ה 31.12 ללא יוצא מן הכלל. איזה משונים הם שם בפיבא. על גבול האטומים.
האגף המקצועי שלנו החליט להתחשב ביונתן, ולאורך שנים. קודם כל אם אתה יליד דצמבר – הרווחת אוטומטית. 'בקטנה'. בנוסף, אם תביא מכתב מהמנהל בבי"ס אתה יכול להיות יותר גדול ועדיין לשחק עם קטנים ממך. לא אשמתך שנשארת כיתה. אם אתה בליגה לנערים ויליד אוקטובר 'זה כולה' עוד חודשיים. נשים לך מדבקה ונעביר את זה, אבל בתנאי שאם יש לך עוד שני חברים כאלה אז אסור לכם לשחק יחד. אלה רק חלק מהחוקים שהיו עד עונה זו. אם מישהו בפיבא רואה את החוקים האלה הוא לא יודע אם לצחוק או לבכות.
בדצמבר האחרון, וללא אזהרה מוקדמת, הגיע חוק חדש. כדי לעשות 'סדר' בכל הבלאגן הזה. מותר שני חריגים (גדולים בשנה) בלי מכתב מהמנהל ובלי מדבקות זיהוי. ובא לציון גואל? הצחקתם את האגף המקצועי. החוק טרם נכנס לתוקף, וכבר רבים התלוננו שהוא מקפח את החברים של יונתן (החריגים שאינם חריגים) וכבר יש טיוטא לתיקון: מותר רק אחד על המגרש. סוג של חוק רוסי לגיל הרך. מה ששכחו לבדוק זה את החוקים הקיימים (מאותו אגף מקצועי) בגילאים הצעירים. למעשה, 2 החריגים יוכלו לשחק באותה מידה בקטסל (מותר עד שלוש שישיות ממילא), וכמעט אותו דבר בילדים ב' (חייבים לשתף את כולם מעל חמש דקות). בליגות האלה השינוי לתיקון לגבי מקרים חריגים לא עושה הבדל.
שיקול מקצועי מרכזי השולל חריגי גיל הוא קידום השחקנים שבגיל המתאים. כל מי שהיה בגמר גביע המדינה לנערים, ראה חריג גיל מנס ציונה, שהוא בעצם כל הקבוצה. לידו, היו עוד שחקנים מוכשרים שהשנה לא התפתחו. כדי שנס ציונה תיקח את הגביע לנערים (מה שכמובן לא קרה). בקט-סל, וגם כאן נס ציונה זו הדוגמא הקיצונית, זה בולט וחמור עוד יותר. העליונות הפיסית שגורמת לשחקן אחד לקלוע שלושים או חמישים נקודות, שמה את שאר השחקנים בעמדה של צופים בעמדה מייעצת. הייתי מזמין את נציגי האגף המקצועי לראות משחק אחד כזה, במעמד של שחקן אחד (רק בשל התפתחותו הפיסיולוגית). אני רוצה לקוות שאחרי משחק כזה הם ישקלו שוב חריגי גיל מכל סוג.
אם נתייחס ברצינות ובאמפתיה ליונתן, וגם נזכור את חוקי פיב"א (שחלים כמובן על כל הנבחרות), יש פיתרון. הוא אפילו פשוט והגיוני. למען כל קהילת ה'יונתנים' הייתי מאפשר באופן גורף לשחק. למעט שתי ליגות: נערים לאומית ונוער לאומית. אלו ליגות שמהן מורכבות נבחרות קדטים ונוער. אלו ליגות שמהן אמורים להתפתח שחקנים, שהיום אולי בוסריים אבל אנחנו רוצים שישחקו, ולא יחסמו ליונתן.
איתי שגב. אינטרס משותף?
משטרת הגבולות והאקדמיה
עוד לפני הקמת האקדמיה, החלו באגף המקצועי להגביל העברות שחקנים. גם ללא ההגבלות, כדי לעבור לקבוצה אחרת, שחקן צריך את הסכמת אגודת המקור, או לחילופין לנקוט בהליך של 'שחרור קטין'. לפני מספר שנים הוחלט כי בליגות הבכירות (נערים ונוער לאומית) יוגבלו ההעברות לשתיים בשנה לקבוצה. קמה תרעומת גדולה, אך ישקר מי שלא יודה שיש מידתיות מסוימת בהחלטה שכזו.
בטרם נספר על התפתחות החוקה לאחר מכן. חשוב להסביר. חוק הספורט (אשר חוקק ע"י כנסת ישראל) הוא מעל כל תקנה שבסמכות האיגוד. חוק הספורט מתאר את זכויותיו של הספורטאי. הוא אינו דן במגבלותיה של אגודה או קבוצה. אני מזהיר שלפנינו כמה שורות של דיון משפטי. עמכם הסליחה...
מה אם כן יקרה, כאשר ספורטאי ביצע 'שחרור קטין' בהתאם לחוק הספורט, אך אינו יכול לעבור לאגודה בשל הגבלת העברות? לשאלה זו אין פסיקה רשמית של בית המשפט (בעיקר מהסיבה שטרם עתרו בעניין). עם זאת, ישנן דוגמאות אשר 'אושרו לפנים משורת הדין', וזאת בשל הסיבה שגם היועץ המשפטי של האיגוד יודע, כי קיימת סתירה מהותית דיה, כדי שבית המשפט יפסוק לטובת השחקן (וכדרך אגב לטובת האגודה).
עם פתיחת האקדמיה הגיעו חוקים נוספים. הסיבה היא פשוטה. האקדמיה הוקמה כאלטרנטיבה (תחרות גרידא) לאגודות. כחלק מהתחרות, למען הצלחת האקדמיה, 'טופל' נושא ההעברות, כך שיהיה קל יותר לעבור לאקדמיה, מאשר לעבור לאגודה אחרת, או אפילו להישאר באגודה! אגודה חייבת לשחרר שחקן שרוצה לעבור לאקדמיה, בעוד שלעבור לאגודה אחרת, היא יכולה לסרב. מאחר וחוק הספורט ידוע לכולם, הגדיל האגף המקצועי, והגביל קליטה של שחקן אחד לאגודה בעונה מהליך שחרור קטין. לאחר תרעומת מהשטח, 'ריכך' את החוק לקליטה אחת בגיל נערים ונוער, ואחת נוספת בגיל ילדים.
ואז הגיע שחקן (השם שמור במערכת), וביצע שחרור קטין ועבר לאקדמיה כשחקן חופשי (ולא על דרך השאלה ככתוב בתקנון). גם לכך קמה תרעומת, ומיהרו באגף לחוקק, ששחקן בהסגר לא יכול לעבור לאקדמיה, אם הוא לא רשום באגודה ומושאל ממנה. נפתרה הבעיה? כמובן שלא.
את החלופה היצירתית במצב זה של החוק אשאיר ליצירתיים שבינכם, למרות שהיא קיימת. שימו לב לחוק שדן בשחקן 'יוצא אקדמיה', אגודתו חייבת לאפשר לו לשחק בליגות בכירות, ואסור 'להחזיק אותו 'בכוח' בליגה הארצית לבוגרים, לדוגמא.
אני יודע שכל דיון החוקים קשה לעיכול, ומשעמם לקריאה. זה שיקול מרכזי במטר החוקים הזה. אם לא די בכך, האגף המקצועי יוזם בימים אלו חוק חדש. האקדמיה תשחק גם בליגה לנערים (עד כה שיחקו רק בליגה לנוער). זה כבר לא דיון משפטי. זה כבר משהו באמת הזוי. שחקן בן 15 עוזב את ביתו, בי"ס, משפחתו וחבריו, כדי לשחק באותה הליגה בדיוק, אבל להילחם עם שאר כישרונות האקדמיה על דקות משחק? שחקני אקדמיה יקרים: אולי עדיף להיות השחקן המרכזי בקבוצה בה אתם נמצאים. אתם כבר 'גויסתם' בדרך שעוד נעסוק בה. אני לא בטוח שאתם לא קוראים על זה כרגע בפעם הראשונה!!!!
המגוחך ביותר מחוקי האקדמיה שווה ציטוט מדוייק:
"מאמני האקדמיה יוכלו להודיע לשחקנים שהסיכוי שלהם להיות שחקני סגל נבחרת הוא יותר גדול אם יהיו באקדמיה."
(חוזר מס' 8 עונת 2011-12 סעיף 5)
כאן צריך פשוט להבין, אומרים אנשי האגף המקצועי ומאמניו לשחקנים: אם תבואו לאקדמיה, יגדל הסיכוי שלכם להיות בנבחרת. הם לא אומרים שאם יהיו יותר טובים בכדורסל הסיכוי יגדל. עצם ההגעה למתחם בוינגייט מגדילה את הסיכוי. קשה לי לקבל כזו זילות של הנבחרת. זה נראה ממש כמו מבצע מכירות במגה בול: "קנה את מקומך באקדמיה, וקבל נסיעה חינם לאליפות אירופה בקיץ. מספר המקומות מוגבל, הזדרז לעזוב את הבית!"
איזו מן אקדמיה זו, שזקוקה לכזו חקיקה? יכולת הגיוס של האגף המקצועי כל-כך דלה, שהם צריכים להציע את הדיל הזה? אריק אלפסי (מאמן הנוער הנוכחי) מעודכן בכך בטרם הוא בוחר (יחד עם האגף המקצועי) את הסגל? יכול להיות שנבחרת הנוער שלנו בדרג ב'? מעניין למה? יכול להיות שיש נציג אחד מהאקדמיה שמתאמן עם נבחרת העתודה? לא סיפרו לדרוקר על התקנון?!
מסקנה ברורה יש מכל הדיון הזה. סוף מעשה במחשבה תחילה. אולי ייצאו אנשי האגף המקצועי לשטח באופן אמיתי. ישמעו, ישאלו, יתייעצו. יבדקו את כל המשמעויות שנגזרות מהחוקים (ללא קשר לדעתם או מטרתם המקצועית). ועוד דבר אחד. קובץ החוקים של איגוד הכדורסל בנוי מתקנון בסיס, ועדכונים. אם מישהו יודע היכן ניתן להשיג תקנון שלם ומעודכן של איגוד הכדורסל, שיגיד לי. יכול להיות שבטרם יחוקקו חוקים נוספים, ידאגו לאסוף את כולם לאותו קובץ (ספר). זה יעזור לוודא שאין סתירה בין החוקים הישנים, לאלו החדשים שעתידים לבוא.
ייבגני חולדוב. סירב להצעה מהאקדמיה.
אריק שיבק: "האקדמיה עושה שירות לכדורסל הישראלי"
תגובתו של אריק שיבק לדברים: "האמירה כי למאמנים נאמר שהם יכולים להגיד לשחקנים כי אם יצטרפו לאקדמיה יגדלו סיכוייהם להשתייך בעתיד לסגל הנבחרת הינה אמירה נבזית, חסרת אחריות ואינה נכונה. מאמני הנבחרות נטולי כל אינטרס לגבי האקדמיה ולא היה ולא יהיה מצב שכזה. מקומם אותי לשמוע דברים כאלו."
בנוגע ללחץ על האגודות והשחקנים לשחרר שחקנים לאקדמיה אומר המאמן הלאומי: "האקדמיה היא גוף שהוקם בהנחיית אנשי וראשי הקבוצות עצמם, עקב המצב הלא טוב של הכדורסל בישראל ועל מנת לשדרג את רמת האימון. בכדי להביא שחקן לאקדמיה, ראשית כל נעשית פנייה להורי השחקן, לאחר מכן לשחקן עצמו ולאחר מכן לאגודה. כל שחקן בישראל רשאי לקבל או לסרב לפניית האקדמיה. כמו כן זכותה וחובתה של האקדמיה לפנות לכל שחקן אשר רואים בו פוטנציאל לשחקן בליגת העל או בנבחרת ישראל. בנוסף, כל אגודה רשאית ויכולה לפנות אל שחקן באקדמיה ולהציע לו להגיע אליהם, כגון איתי שגב מעמק יזרעאל, שהחליט לעבור מהאקדמיה אל מכבי ת"א. האקדמיה עושה שירות לכדורסל הישראלי ובעונה הנוכחית נאלצנו לעצור את ההצטרפות לאקדמיה עקב הביקוש הגדול."
יניב מזרחי: "נס ציונה בעד חוק לחגירי גיל רק בגיל נוער."
"שיהיה ברור: אנחנו בעד חוק לחריגי גיל רק בגיל נוער. ואמרנו את זה בכל הזדמנות שרצו לשמוע. חריגי גיל בגילאים הצעירים מנציחים את הפערים בין שחקני הקבוצה ולא תורמים למרקם הקבוצתי."
לגבי המקרים הספציפיים המצוינים בכתבה אומר מזרחי:" 1. שחקן הקט סל גדל עם הקבוצה כקבוצה הומוגנית מכתה א' ולומד איתם ביחד ולכן לא היתה לנו אפשרות להפריד אותו מהקבוצה. איגוד הכדורסל חוקק חוקים וברגע שכולם משחקים לפי אותם חוקים (במקרה הטוב אולי הייתה קבוצה אחת שבה לא היה חריג גיל) ורושמים חריגי גיל אז עשינו את ההתאמות שלנו.
2. לגבי שחקן הנערים צריך לומר את האמת ולזכור שהקבוצה הגיעה עד השלבים האחרונים גם בליגה והגביע בלעדיו. כלומר השחקנים שטוענים שלא התקדמו עשו עבודה מצוינת גם בלעדיו, לאחר שראינו כי כמעט לכל הקבוצות שאיתן התמודדנו בשלבים המכריעים יש חריגי גיל בסגל הקבוצה, צירפנו את אותו שחקן מדובר.
לסיכום, אנחנו בעד חוקי פיבא שבהם כל אחד ישחק בשנתון שלו מלבד נוער לאומית."