לפני כשבוע פתחו שופטי הליגות הנמוכות והמזכרויות בשביתה לאור הסחבת בהגעה להסכם עם האיגוד על תנאי שכרם. האיגוד כינס דיון חירום, ובנתיים משחקים מתקיימים ללא שופטים או לא מתקיימים כלל. ראיון משולש עם כל הצדדים של הסיפור- השופטים, הקבוצות שנפגעות והאיגוד.
-- לילך וייס --לפני כשבוע פתחו שופטי הכדורסל בישראל בשביתה שכוללת את כל הליגות מהארצית ומטה ואת שופטי המזכירות בליגות הבכירות. בליגת העל ובלאומית משתמשים בשחקני נוער כדי לשבת במזכירות, ובמקום שופטי מגרש מנסים להתארגן של נציג של כל קבוצה. באיגוד מסרו שעד כה מרבית המשחקים מתקיימים כסדרם, כולל גמרי גביע האיגוד לגברים ולנשים, ורק אתמול התקיימו 167 כאלה שעברו בשלום. אבל אין ספק שיש כאן בעיה - בליגות הנוער התחילו בשלבים הקריטיים של הפליאוף, וחלק מהקבוצות כבר הודיעו כי לא יופיעו אם לא יהיו שופטים. גם ההודעה של האיגוד כי קבוצה שתסרב לשחק ללא שופט תקבל הפסד טכני לא מרתיע, שכן הקבוצות מסכמות בינהן ושתיהן מסרבות יחד.
זיו שושני, בן 29, שופט מאז 2001 ונמנה על סגל ד' של האיגוד (ליגה א'), יו״ר נציגי השופטים במאבק, שופך אור על המצב שהוביל לשביתה: "בספטמבר 2014, במסגרת ישיבה שהתקיימה באיגוד הכדורסל ובנוכחות נציגות השופטים, ניר אלון והנהלת איגוד הכדורסל, הוגש מסמך דרישות רשמי שגובש ע״י נציגות השופטים בדרישה לכניסה למו״מ מיידי. איגוד הכדורסל סירב לשבת עם נציגות השופטים במשך חודשים ארוכים ולא הותיר ברירה אלא להכריז על סכסוך עבודה בין הצדדים. מרגע הכרזת סכסוך עבודה ומחשש לנקיטת צעדים אירגוניים, הסכים איגוד הכדורסל לפתוח מו״מ רשמי עם נציגות השופטים. מפתיחת המו״מ עברו מספר חודשים בהן התקיימו מספר רב של ישיבות אשר ברובן משך האיגוד זמן בטענות ותירוצים שעליהם 'ללמוד את הדרישות' וכדומה. משהבינה הנציגות שאיגוד הכדורסל אינו רציני, פנתה לממונה על יחסי עבודה, עו״ד שלמה יצחקי על מנת לחייב את איגוד הכדורסל לקיים מו״מ רציני וראוי. בפגישה שנערכה ביום שני האחרון 20.4.15, הגיעה נציגות השופטים בליווי נציגי ההסתדרות על מנת לחתום על הסכם. אולם נציגי איגוד הכדורסל שנכחו בישיבה (ביניהם, יו״ר איגוד הכדורסל, מנכ״ל איגוד הכדורסל, חשב האיגוד ויועצה המשפטי) טענו שאין ביכולתם לחתום על ההסכם. משכך, הוצע לנציגי האיגוד לחתום על טיוטת הסכם המותנית באישור הנהלת איגוד הכדורסל אך לצערי, כרגיל, סירבו לחתום וביקשו עוד זמן. בשלב זה ובלית ברירה הוחלט להשבית את הליגות לאחר 8 חודשים בהם מנסה נציגות השופטים להמנע בכל דרך מנקיטת צעד זה.
חשוב לציין שהאיגוד ידע מהן דרישות הנציגות עוד בספטמבר 2014 ואף על פי כן לא לקחת זאת בחשבון בתקציב 2015 ובכך למעשה, הונה את אגודות הכדורסל שלא ידעו על הדרישות הנ״ל. שופטי הכדורסל מונעים בראש ובראשונה מאהבת הענף אך לא יתכן שזלזול כזה מצד המעסיק ימשך לעד. אני קורא לקברניטי איגוד הכדורסל לקבל את ההחלטות הנכונות למען הענף כולו ולמען סיום סכסוך העבודה. "
וכאמור מי שנפגע כרגע הם קבוצות הנוער שנמצאות בשלבים המכריעים של העונה. מאמן של קבוצת נערים ששיחקה אמש בשלב שמינית הפליאוף זעם על העניין: "מאמנים עובדים כל השנה בשביל המעמדים האלה, השחקנים קורעים את התחת כל השנה, אבל זה לא נוצץ וכלכלי כמו הבוגרים אז זה לא מעניין את הרוב. זה הכי עצוב., שכלום לא מדובר בתקשורת, כלום לא משפיע על ליגת העל ומחלקות הנוער לא באמת מעניין... המועדונים מדברים בינהם, אם לא יגיעו למחר שופטים למשחקים שמכריעים עונה קבוצות לא רוצות להופיע. "
אתם באיזשהו מקום יכולים להבין את השופטים ומאיזה מקום הם באים?
"זה מכעיס כי זה מתנהל באופן שערורייתי, למה אנשי המזכירות במשחק יורוליג של מכבי הגיעו? חס וחלילה לא לפספס משחק הצלבה במקומות על הפרקט... אם אתם משביתים, כולנו יודעים שאם היה מושבת מחזור ליגת על זה היה נפתר ביום ורבע. אז נכון הסכמי השכר שונים, ובכל זאת זה איגוד אחד לא? והשביתה לגיטימית בחלקה.. אבל למה עכשיו - זאת פגיעה ישירה בקבוצות. אל תפתחו את העונה הבאה! כמו בסכסוכי העבודה בnba וכו, זה פגע והזיז מאוד!"
ללא שופטים. אמש בפליאוף הנערים
אז למה בעצם עכשיו ולא לחכות לפתיחת העונה הבאה?
שושני: "המתנה לתחילת העונה הבאה תתן לאיגוד עוד זמן להמשיך ולמרוח את המו״מ. לצערי, דחקו אותנו לפינה ואילצו אותנו לשבות. שביתה ברגעים מכריעים אלה של העונה כואבת לכולנו שכן, כולנו באים מאהבת הענף ואין לנו אינטרס לפגוע בעוסקים בו אך במציאות שנוצרה זו הדרך היחידה לגרום לאיגוד לקחת אותנו ברצינות. אני מקווה שהעונה הבאה תיפתח כסידרה. "
ומה לגבי הקבוצות שנפגעות?
"כפי שציינתי, השביתה לא נועדה לפגוע בעוסקים בענף ונוצרה לאחר חודשים ארוכים בהם נמנענו בכל דרך מנקיטה בצעד זה. איגוד הכדורסל ידע היטב, עוד בטרם החלה העונה, על דרישותינו אולם לא הביא זאת לידיעת האגודות ולא לקח זאת בחשבון בתקציב 2015. מי שמשלם את אגרות השיפוט הן האגודות ומחובת האיגוד היה ליידע את נציגי האגודות אודות דרישות השופטים ולהיערך להגדלת תקציב איגוד השופטים בהתאם. מאמנים, שחקנים, ראשי מועדונים וכו׳ הם הקולגות שלנו ולרוב נמצאים עימנו ביחסים מצוינים. מקווה שהאיגוד יתעשת ונחזור במהרה למגרשים ולרגעי ההכרעה. "
יש קולות בציבור שאומרים שאתם מפונקים, שאתם מקבלים הרבה כסף של מעט מעוד עבודה
"שופט כדורסל מקדיש כ-3 שעות לפחות למשחק כדורסל בגינו מקבל תשלום ברוטו בסך 200 ש״ח בממוצע. לאחר כל הניכויים יוצא ששופט מכניס לכיסו סכום נטו הנע בין 90 ל-140 ש״ח בהתאם לשיעור המס של כל שופט ושופט. בנוסף, כל שופט מחוייב להשתתף בכ-6-8 השתלמויות כל עונה. כל השתלמות אורכת כ-4-5 שעות ומתקיימת בימי שישי וללא תמורה. כמו כן, כל שופט מגיע למשחקים באמצעות רכבו הפרטי ומבלי שיקבל החזר הוצאות נסיעה. דמייני ששופט נוסע 50 ק״מ למשחק ומה עלות הנסיעה. לאור כל האמור לעיל, שופט מקבל פרוטות למשחק. זה אבסורד. לעומת זאת, האגודות משלמות שוברי שיפוט בסכום מסוים ובטוחות שכל הסכום הולך לשופטים וזו טעות בסיסית. בליגת העל שובר שיפוט עומד על 13,000 ש״ח בעוד שלשופטים משולם מאותו שובר רק 5,000 ש״ח. לאן הולכים 8,000 ש״ח ששולמו בגין שיפוט? קיים פעם עצום בין מה שמשלמות האגודות בגין שיפוט לבין מה שהולך באמת לשופטים.
יחד עם זה, הרבה טוענים שבליגות הזניחות השיפוט מתחת לכל ביקורת והשופטים מזלזלים. יש קשר בין הדברים?
"זילזול במקצוע ועשבים שוטים יש בכל אירגון וזו תופעה בזויה ומכוערת. אני מגנה כל שופט שנוהג כך ודורש מקצוענות החל מקט סל ועד ליגת העל. יחד עם זאת, בל נשכח ששופטים לעיתים קרובות מחויבים לצאת לשפוט ולעזוב משפחות כי אין מספיק כוח אדם וכל זאת מבלי לקבל תמורה ראויה. יתכן שהתיסכול מביא שופטים לזלזל בעבודתם. שוב - תופעה פסולה. "
גם מאמן קבוצת הנערים מסכים עם לעניין, כשנשאל לגבי הקשר בין איכות השכר לאיכות השיפוט: "ברור, אבל זה רק חלק בפאזל. כשזה יקרה יהיה אפשר לדרוש מהם להופיע לדיונים שיש עליהם תלונות - מה שהם לא מחוייבים היום, לעשות תיקון טעויות בוידאו על עצמם, מה שרק בליגת העל עושים היום, להתייחס לענף בכבוד מה שחלקם לא עושים היום. אני מבין אותם, אבל צורת ההתנהלות כאן פוגעת ישירות במועדונים כרגע ופחות באיגוד מה שהיה ההפך אם הם לא היו פותחים את העונה שנה הבאה. זה היה הפסד כספי ישיר לאיגוד"
ידוע שהאיגוד נמצא במצב כלכלי לא פשוט. קרוב לודאי שאם השכר יעלה, זה יפול על הקבוצות ומי שיפגע זה המועדונים הקטנים ומחלקות הנוער
"לא חושב. הקבוצות משלמות כסף עבור שירותי האיגוד והשיפוט.
הרבה כסף! מגיע לנו שירות עבור זה. לדעתי אפילו לאגודות יש קייס לתבוע את האיגוד שהוא כמה שמגוחך להגיד.. התאגדות של כלל האגודות שאמור לייצג אותן"
שושני: "כפי שציינתי קודם לכן, אין הצדקה לפער בין שובר השיפוט לבין התשלום לשופט. המצב הכלכלי של האיגוד לא רע וכך מעיד, לא פעם, מנכ״ל איגוד הכדורסל, יעקב בן שושן. עיינתי בדוחות הכספיים של האיגוד ב-3 השנים האחרונות. כרו״ח ואיש מקצוע, אני יכול להעיד שהאיגוד לא במצב בעייתי כפי שנהנים להציג אותו. יש אינטרס ברור להציג את האיגוד כגוף עם בעיות כלכליות. לאיגוד הכדורסל יש הנהלה המורכבת מאנשים מוכשרים שעשו דבר או שניים בחייהם העסקיים ותפקידם למצוא מקורות מימון לענף הכדורסל. מנגד, תפקידי הוא לדאוג ששופט ישתכר באופן ראוי ובהתאם לרמת המקצועיות הנדרשת מאיתנו."
בוא נחזור רגע אחורה. היה הסכם לפני 10 שנים כשירון זריף ייצג את השופטים, ויש הסכם מהתקופה האחרונה בו קיבלתם תנאים סוציאליים שלא היו עד כה.
לפני 10 שנים הייתי בן 19 ובתחילת דרכי כשופט. בדיעבד, נעשו אז המון טעויות שלמדתי מהן ואני משתדל לעשות את הדברים אחרת. מאז שנבחרתי לתפקיד ספגתי המון ביקורת משופטים שדרשו להשבית את הליגה ולשבור את הכלים באופן מיידי. אני מאמין בדרך של הידברות, סבלנות וכבוד כלפי המעסיק בטרם יוצאים ״למלחמה״ שבה נפגעים כולם, כולל צדדים שלישיים. עשינו טעויות כי אי אפשר שהכל ילך חלק, אך בסך הכל אני מרוצה מאד מהדרך שבה נקטנו. הדרך שלנו היתה מאד אלגנטית ולא מתלהמת. גם באיגוד יודעים זאת.
ההסכם החדש בבסיסו מצוין כי הוא נותן לנו תנאים סוציאלים אולם מנגד, הוא פגע מאד בשכר הנטו של השופטים. זה חייב להשתנות בהקדם. "
האם יש פיתרון באופק?
שושני: "במהלך המו״מ ירדנו משמעותית מדרישותינו ההתחלתיות. מנקודה זו אין יותר לאן לרדת. הפיתרון הוא שהאיגוד יענה לדרישותינו ויקבל בתמורה שקט תעשייתי לתקופה ארוכה."
"הכי מפחיד והזוי שהפיתרון בסוף יהיה לבטל את הפלייאוף לנערים ונוער". אומר המאמן. "מקווה מאוד שימצא פיתרון ומהר, אם נגיע לסיטואציה של ביטולי פלייאוף זה יהיה יום עצוב ושחור לכדורסל שאנחנו כל כך אוהבים"
לסיום, שושני מבקש להוסיף: "שופטי הכדורסל מונעים בראש ובראשונה מאהבת הענף אך לא יתכן שזלזול כזה מצד המעסיק ימשך לעד. אני קורא לקברניטי איגוד הכדורסל לקבל את ההחלטות הנכונות למען הענף כולו ולמען סיום סכסוך העבודה. "
כאמור האיגוד קיים היום ישיבה בנושא. להלן ההחלטה:
נשיאות איגוד הכדורסל קיימה היום דיון ארוך ורציני בנושא שביתת שופטי הסגל הכללי ושופטי המזכירות. הנשיאות החליטה כי המשחקים ימשכו להתקיים בכל הליגות וישפטו אותם נציגי הקבוצות כפי שהיה בימים האחרונים. יש לציין כי עד היום 99 אחוזים מהמשחקים התקיימו כסדרם וללא תקלות משמעותיות. רק אתמול התקיימו 193 משחקים, 2 לא התקיימו ואחד פוצץ, דבר שקורה לעיתים גם עם שופטים מקצועיים.
הנשיאות קוראת לנציגי הסגל הכללי ושופטי המזכירות לחזור לאלתר לשולחן המו"מ במטרה להגיע להבנות והסכם חדש.
הנשיאות החליטה כי שופטי הסגל הבכיר (ליגת על וליגה לאומית), ימשיכו להיות משובצים למשחקים הרגישים בליגות השונות (בעיקר משחקים קובעים לעלייה וירידת ליגה), כפי שקובע ההסכם האישי של כל שופט ושופט מול איגוד הכדורסל.
חשוב לזכור, איגוד הכדורסל נלחם את מלחמתן של האגודות שכורעות תחת מעמסה כספית משמעותית ובאם יתקבלו כל דרישות השופטים חלק מהקבוצות והמועדונים עלולות לקרוס. האיגוד משמש צינור לכספים שמועברים מהקבוצות השונות לשופטים ושום סכום אינו נכנס ל"כיסו" של האיגוד. תקציב איגוד השופטים הינו כשליש מתקציב איגוד הכדורסל.
תגובת האיגוד לנאמר בכתבה: "איגוד הכדורסל לא מנהל את המו"מ מול השופטים בתקשורת. בהתייחס לדבריו של מאמן הנערים שבחר לא להזדהות, האיגוד הוא זה שמנהל את מלחמתן של הקבוצות שחלקן קורסות תחת נטל התשלומים ומבקשות מדי יום מהאיגוד למצוא את הדרך להוזיל את עלויות השיפוט. האיגוד הינו צינור שדרכו עובר הכסף מהקבוצות לשופטים והאיגוד אינו גובה אליו כספים מתוך דמי השיפוט. כמו כן, האיגוד ממשיך להפעיל את כל הליגות במטרה לשמור על הרוח הספורטיבית ולא לפגוע בשחקנים, בעיקר השחקנים הצעירים, עבורם עצם המשחק הוא הדבר החשוב באמת."