עונה מרתקת עברה על כוחותינו בקיבוץ, בהדר יוסף וגם בבתי הספר. אורי ויטלה בטור נוסף מסכם עונה מזווית מקצועית, מתכונן לקיץ החם וכבר פוצח בהכנות לקראת העונה הקרבה. רגע לפני שהולכים לים, מאחדים את הליגות ומנסים להמציא את הגלגל מחדש, זה הזמן לעשות סדר. קחו נשימה.
הילדים של מגידו - שחקני בית או לא?
כרמל בוכמן, תומר בר אבן ויונתן שטרקמן גדלו במכבי ת"א מכיתה ג', אז התחילו לשחק. מכבי לא 'גנבה' אותם מאף מועדון אחר. הם היו שם תמיד מבחירה, טיפלו בהם נהדר מכל הבחינות, זו שנתם הראשונה בקבוצת בוגרים (אם נתעלם מאפיזודה מיותרת וחסרת דקות משחק של כרמל במכללת טמפל). כל מי שרואה את הקבוצה לאורך העונה יודע שהם לא ניצבים מלאכותיים בפרוייקט של מכבי. הם מראים לאורך כל העונה שהם יכולים להתמודד מול כל אתגר בליגה הלאומית. שללא קשר לתוצאת הסדרה, ארבעה משחקים הם היו תחרות שווה לאותה קבוצה שהתמודדה מול שלוש קבוצות ליגת העל, והיתה רחוקה סל ורבע מלהגיע לגמר גביע המדינה. יש גם שחקנים שעברו למכבי 'הגדולה והאכזרית' בגילאים 14-16 (טישמן, כספי, מקל ואחרים). הם עשו זאת כי ידעו שיהיה להם צוות אימון מקצוען, הכולל מאמן כושר. הם ידעו שבהדר יוסף הסלים הם כמו בליגת העל, שהטבעות לא עקומות, שנוסעים לטורנירים באירופה, ומקבלים את כל מה שצריך כדי להיות שחקן. כולל במה שתציג אותם אל מול זרקורי הכדורסל בארץ ובאירופה. אני טוען שבכל מקום ששחקן ידע שהוא יכול להתפתח ובו בעת להוביל, שם הוא יהיה. בן אדם לא עוזב מקום שטוב בו. אותי לא מעניין אם שחקן שבגיל 14 וחצי עבר למכבי נחשב לגנבה או שחקן בית. אני יודע שכל 'חטאה' של מכבי הוא לממן מכספם של אנשים פרטיים (להבדיל מכספי ציבור) את האופציה של הילדים האלה להתפתח לכיוונים הנכונים בתנאים הנכונים. נכון. היו שנים שזה עזר לקחת אליפות בנוער.
גיל המעבר
במכבי זיהו את הבדלי הרמות האדירים בין קבוצות הנוער ליורוליג. ראו שילדים מבלים על ספסלים במקום לשחק, ולא מקבלים הכוונה מקצועית נאותה. כישרונות מבטיחים לא קיימו, וההשקעה בנוער מתמסמסת בגילאי 18-21. גם באיגוד היה זה צביקה שרף שהבין את זה (למרבה הצער הבאים אחריו החליטו שגיל 15-18 הוא צוואר הבקבוק המקצועי). צביקה יזם את 'חוק הצעירים' שחייב שילוב של שחקן צעיר אחד על המגרש בכל רגע נתון בליגה הלאומית. כאן נכנסים הורי וסוכני השחקנים לתמונה. במקום לומר תודה, ולנצל את הבמה שאיש כדורסל יצר לכבודם, ניצלו האחרונים את המצב למו"מ על שכר מופקע. הדבר פגע בתקציבי הקבוצות וברמתן, וכך בוטל החוק הזה בקלות רבה מדי לטעמי. הגבלת שכרם היתה יכולה להשאיר את החוק החשוב הזה לפיתוח הצעירים. הנה לכם משהו למחשבה!!!
שטרקמן. ילד בגיל המעבר.
הליגה לבתי ספר
נחזור לילדי מגידו. תומר בר אבן לא היה באף נבחרת בי"ס. את כל עומסיו הקדיש למכבי, למעט נבחרות ישראל כמובן בגלל זה הוא כנראה השחקן מגוון מאוד לגילו. שחקן אחר (שאני נמנע מלדון אותו בפומבי) שיחק בנבחרת בי"ס, ועד היום אין לי ספק שזו טעות אדירה, שבאופן יום יומי גרמה לו לתרגל תכונות שכבר רכש באימוני טקטיקה מיותרים, במקום להמשיך ולפתח מיומנויות נוספות שחסרות לו עד היום. תקופת הטקטיקה הזו מאוגוסט ועד דצמבר, היא חרב פיפיות לפיתוח הבסיסי של השחקן.כל מי שטוען שיש שחקן כלשהוא ש'גדל' ורכש כדורסל בבי"ס, מבחינתי לא שייך לענף. כולם ללא יוצא מן הכלל למדו כדורסל באגודות, ובאו לנבחרת בי"ס כי כיף לשחק מול בנות כיתתם ועוד בשידור טלוויזיה. זה מאוד אטרקטיבי לילד בן 16 שחוץ מהורמון גדילה, מכיל הורמונים נוספים ככל מתבגר נורמלי. יש מקרה פרטי בו המצב לא מזיק לשחקן. כשמאמן האגודה הוא אותו מאמן בבי"ס, ושיטות העבודה על פיתוח מיומנויות השחקן הן נכונות ועקביות גם בשבועות 'מכריעים'.
כאן נכנס איגוד הכדורסל לדורותיו לתמונה. אני רוצה לראות שקמה ליגה לנוער מקבילה לזו של ההתאחדות לכדורגל. אבי לוזון היה דואג שבעיטת הפתיחה של ליגה כזו, תהיה גם אקורד הסיום של כל מי ששוקל ליטול בה חלק (עסקנים, מאמנים, שחקנים ללא יוצא מן הכלל). אבל כניעה רבת שנים (עד היום!) של עסקני האיגוד, מעידה על תבוסה מתמשכת של ראשי הענף מול משרד החינוך. כל מי שבקיא בחוקי האיגוד יודע שלאגודות (לא שחקנים - רק אגודות) אסור להשתתף במסגרת שאינה של האיגוד - העונש המוטל על אגודות אלה הוא איסור מוחלט של כל קבוצות האגודה לשחק במסגרת אחרת של האיגוד! (בנוסף, ביטול ייצוג האגודות בוועדות האיגוד ובהנהלתו). מדוע בית היוצר באגף המשפטי של האיגוד לא התמודד בצורה דומה עם ליגת בתי הספר? כבר אמרנו. תבוסה מתמשכת. לכל מי שלא ברור לו, זו הסיבה המרכזית וגורם מספר אחד להקמת האקדמיה (לא חשבתם שיעבור טור שלם בלי איזכור שלה). שחקני האקדמיה אם היה לכם ספק, אינם חלק מליגת בתי הספר, כהנחת עבודה יסודית.
בר אבן. הסתדר מצוין בלי ליגת בתי הספר.
הפועל ת"א וליגת העל
רבים וטובים (אפילו אחדים במכבי) חושבים שליגת העל זקוקה להפועל ת"א, לא פחות משהפועל ת"א זקוקה לליגת העל. הקהל והמסורת שהולכים יחדיו הם בסיס הטענה הזו. אבנר קופל בכבודו ובעצמו הצהיר לא אחת שמבחינתו היא כבר שם. אני שואל מה קרה לימים שבהם קבוצה צריכה להיות הכי טובה כדי לעלות ליגה? יו"ר הפועל אמר בערוץ 5 + לייב גולד אקסטרא לארג' פרימיום, שהפועל תעלה, רק אם תעלה על המגרש. אני הקלטתי את הראיון הזה. מבלי להתייחס לסוגיות האולם והתקציב (שהם האתגרים הגדולים ביותר מבחינת הפועל), חשוב להסתכל בעיניים מקצועיות על הקבוצה. כאחת כזו שעשתה את כל הדרך מלמטה, הייתי מצפה שייגדלו איתה שחקנים שמתאימים לליגת העל. לגבי הזרים הדיון הוא קל. שניהם בחירות 'בטוחות' של השנה האחרונה, שהוכיחו עצמם בליגה הלאומית, ובהחלט מתאימים לליגת העל. אבל מה קורה באגף הישראלי? אני חושש שיכולתם להתמודד במסגרת הגביע, היתה אירוע לא מייצג וחד פעמי במונחים של ליגת העל.
הם לא יוכלו להשתמש בהמשכיות הישראלית באופן רציני וחבל. ספק גדול אם מחלקת הנוער המתהווה תוכל לשנות את המצב בשנים הקרובות, מבלי לפגוע במובילים אותה. בהנהלה נמצאים אנשים נהדרים. אני יודע להעיד שהגברת המופלאה סקלי ואורי שלף מובילים פרוייקט באופן מסודר מוסרי ונכון. נשאלת השאלה האם דרכם ומידת מישקלם יישארו כשהיו עם הגעתו של הכסף הגדול יותר (יש לכסף נטיה לא להגיע לבד...).
עופר שלח אמר שמקומה של הפועל בליגת העל. כששאלו אותו על חוקי העלייה והירידה, התריס ללא טיפת ציניות שאיזה 'חוק טכני' לא צריך להפריע. הכדורסל צריך את הפועל. חוק הוא חוק, ואם רוצים לשנות אותו צריך לעשות את זה שנה מראש. זו התנהלות ספורטיבית בסיסית. יהיה עצוב מאוד אם ה'חוק הטכני' ששלח מדבר עליו יתורגם להצהרותיו של קופל שצוטט שלקהל מגיע ליגת העל. לא ידעתי שקהל יכול לעלות ליגה. יש הבדל גדול מאוד בין המצב הקיים, לבין מצב בו אין 10 קבוצות עם תקציב ראוי לליגת העל, ואז מר קופל פונה לגייס עולות חדשות (במקום לגייס כסף). איפה היתרונות השיווקיים של הפיינל פור אם לא בהבאת ספונסרים לליגה? בשביל למלא את נוקיה פעמיים באותו שבוע, אפשר להביא זמר ים תיכוני ששם משפחתו פרץ (הבנתי שיש כמה כאלה).
קופל. כסף או צדק ספורטיבי?
פרוייקט יקנעם מגידו - האקדמיה ומבחן התוצאה
אי אפשר להתעלם מהבמה שהסדרה מול הפועל העניקה לפרוייקט מכבי במגידו. קשה לספור את הפניות לעונה הבאה משחקנים רבים שרוצים להיות חלק ממנו. (כן כן גם מילדי האקדמיה).
זו במה חשובה, אבל כמו שכשבמחזור החמישי עם ארבעה הפסדים אף אחד לא התרגש, גם עכשיו חשוב להישאר עם הפרופורציות המתאימות. אין ספק שקיבלנו הוכחה חותכת לכך שהפרוייקט מוצלח, ושמכבי יודעת לגדל שחקני בית מכיתה ג' ועד לפאתי ליגת העל. מה שחשוב במונחים של פרוייקט מסוג זה, הוא כמה שחקנים יגיעו בשנים הקרובות למכבי 'אלקטרה' ת"א ולנבחרת ישראל. זה מבחן התוצאה. בין להתמודד מול הפועל בחצי גמר הלאומית ובין יום חמישי בהיכל נוקיה קיים פער. החדשות הן שהוא יותר קטן מלפני שנה עבור המועמדים. אבל הפרוייקט הוא בהחלט תשובה לכל אלו שמדברים על 'חוליים' שמונעים מהכדורסל להתקדם. הוא בהחלט תשובה לאותם אנשים העוסקים בשיווק אקדמיה שעוד לא יצרה שחקן אחד, ומשמיצים חדשות לבקרים את מכבי שמשקיעה ופיתחה את רוב השחקנים לאורך שנים רבות. חלפו שנתיים מהקמתה של האקדמיה, וכל יזמיה ומאמניה (אולי למעט נתי כהן) הוחלפו! אם הכל כל-כך טוב שם, למה שחקנים, מאמנים, מנהלים מוחלפים? באיזו זכות מתראיינים אנשי איגוד הכדורסל לכל דיכפין, ומספרים על הרמה, הבעיות והחוליים של האגודות (ואני לא אומר שאין כאלה)? מי אמור לקחת אחריות על בעיות כאלו ואחרות עם לא איגוד הכדורסל? שחקנים יגדלו באגודות. האיגוד אמור לתת להן שירות ולא להתחרות בהן. מכבי ת"א תמשיך לטפח את מיטב הנוער, הם ימשיכו להגיע לרמות הכי גבוהות, והאחרים ימשיכו לזרוע חול בעיני כל מי שירצה לשמוע. אני מציע לכולם למדוד את כל מה שקורה לפי מבחן התוצאה. להבין שתוצאות בשטח יוצרות מסורת של מצויינות, וניסויים חפוזים לצד הבטחות חלולות סופם להיכשל.
מחנות אחרי הגשם
עם בוא האביב צצים מחנות כדורסל ואירועי סטריט בול למיניהם כפטריות לאחר הגשם. ראשית, צריך לברך על כל יוזמה שמקדמת, מפתחת ומשפרת צעירים בכדורסל . אך אל לכולנו ליפול למלכודות מסחריות אם הן לא יצוקות בתוכן אמיתי של מיומנויות כדורסל. יהיה נפלא לילדים בכיתה ד' או ו' לקבל חתימה ואפילו תמונה משותפת עם כספי, קטש או פניני (שלושתם במקרה או לא בוגרי מחלקת הנוער של מכבי ת"א). השאלה היא אם 3000 ₪ זה לא סכום יקר לתמונה משותפת.
בפרסומים ראיתי שיש 'פיתוחים חדשים' של שיטות לימוד, שהכוכבים באים בעצמם ללמד כדורסל. ואני שואל איזה ניסיון יש לכוכבים בלתקן טכניקה של קליעה? איזה כוכב יקפיד על מוטוריקה עדינה בכדרור צידי לניתוק מגע משחקן? כל מחנה שיש לו תכנית מקצועית עם מערכי אימון ומטרות מקצועיות ממוקדות וריאליות הוא מבורך. תיזהרו מעטיפות נוצצות שאין בהן את כל אלה. היזהרו ממסות של ילדים שמובלים ע"י מדריכים צעירים ו'זולים' בין המפגשים עם הכוכבים. אל תהססו לשאול במה השחקן אמור להיות יותר טוב בסוף אותו מחנה. בקיצור, הפתגם הלעוס הזה עם הקנקן ומה שיש או אין בו, יכוון היטב את כל מי שבאמת מגיע עם מטרות מקצועיות.
גילוי נאות: גם למכבי ת"א יש מחנה בקיץ. אבל אין כאן מטרה שיווקית. המחנה של מכבי מזה שנים מוגבל במספר השחקנים משיקולי איכות, ומתמלא דרך קבע. ושלא יעבדו עליכם
...