מנהל המקצועי של מחלקת הנוער במכבי ר"ג ומאמן מנוסה בפני עצמו, נכנס לראשו של אלוף ליגת הנוער לקראת גמר התיכונים ביום חמישי (17:00, שידור ישיר בערוץ הספורט) בין עמק החולה לריאלי חיפה.
ההכנה המנטאלית למשחק כזה היא חשובה מאוד לא פחות מהקטע המקצועי. לירז אריאלי הוא המפתח בהגנה אבל אסור לשכוח גם את יואב אביב. עמק החולה חייבת ללכת בהתקפה על מה שהביא אותה עד למעמד הגמר – חדירה והוצאת כדור.
לקראת גמר ליגת התיכונים קיבלתי את הכבוד והאתגר להיכנס לראש של מאמן תיכון מקיף עמק החולה, זיו ברתנא, ולהביא את תוכנית המשחק נגד הריאלי חיפה.
הכנה מנטאלית:
לקראת משחק שכזה ישנן הכנות רבות- מקצועיות, טקטיות, גופניות, פסיכולוגיות ומנטאליות. המטרה העיקרית היא להביא את השחקנים לרמת הביצוע הגבוהה ביותר במשחק, כשהמכשולים בדרך הם כמובן רמת הלחץ, ההתרגשות, המתח וכיו"ב שהשחקנים יתמודדו איתם בימים שלפני המשחק ועד לסיומו. לפיכך, עיקר ההכנה חייב להתמקד בצד המנטאלי, הפסיכולוגי והרגשי. הכדורסל עצמו חשוב מאוד אבל לכולם ברור שהמוח, הלב והגוף חייבים להיות במצב אופטימאלי כדי להביא את היכולות הטכניות והטקטיות לידי ביטוי מרבי במשחק.
המחשבה להרגיע את השחקנים לקראת המשחק היא מחשבה בריאה וטובה, אולם מעט רחוקה מהמציאות. אפשר לנסות להרגיע אותם, אפשר לנסות לווסת את רמת העוררות, אבל למנוע את המתח, הלחץ וההתרגשות זה בלתי אפשרי. אני מתרגש, מתוח ולחוץ, אז שהשחקנים לא ירגישו כך? נכון, אפשר לנסות להוריד את רמת המתח, אבל לא כדאי להתחיל בניסיונות מיותרים שגם השחקנים לא מאמינים בהם. לטעמי אסור לספר לשחקנים סיפורים אלא לומר את האמת: זה משחק גדול, משחק העונה, אתם מתרגשים ותתרגשו עוד יותר ככל שהמשחק יתקרב, ואני בדיוק כמוכם! אנחנו בסרט הזה יחד, והמטרה היא לתעל את כל הרגשות שלנו לכיוון החיובי- כלומר לרמת ביצוע גבוהה במשחק. זה הסוד הגדול, כולם יודעים אותו, ומי שיצליח ליישם אותו ינצח במשחק. תיהנו מהרגשות שלפני המשחק ותנו להם מקום וביטוי אבל תתעלו אותם במינון הנכון למקום הנכון.
הימים שלפני המשחק יוקדשו לשיחות אישיות וקבוצתיות, בדיוק כמו שביצענו לכל אורך העונה. קיימתי שיחות אישיות וקבוצתיות לכל אורך העונה ושמתי דגש על הנושא המנטאלי ועל רמת הביצוע שלנו בתוך כל הרגשות, לכן דרושים חידודים קטנים כדי לחזור שוב על הדברים ולתת לשחקנים את האפשרות להתבטא ולהוציא בקול את הרגשות שלהם החוצה. זה יגרום להם להרגיש שהם לא לבד, שכולנו בסרט הזה, שכולנו רוצים את אותו הדבר ומפחדים מאותו הדבר, וזה בסדר לפחד. אנחנו כ"כ רוצים את זה, שהפחד שלא נצליח מחלחל אצל כולנו.
היסטוריה חיובית היא דבר חשוב ויעיל. אליפות הנוער בעונה שעברה והניצחון בחצי גמר התיכונים לפני מס' ימים צריכים לשמש כבסיס לחשיבה חיובית. לשם כך חשוב להשתמש בוידאו- להראות לשחקנים את הדברים הטובים שהם עשו בשני המשחקים האלה ואת החגיגות בסיומם. השחקנים צריכים לזכור שכבר היינו במעמדים האלה ועשינו את זה!
האם לקחת אותם לסרט? האם לעשות על האש? אולי משחקי חברה? כל אלה הם אופציות שרק בדיעבד ניתן לנתח אם הם העלו גבוה מדי את רמת העוררות של השחקנים וגרמו ללחץ מיותר, או שאלה בדיוק הדברים שהשחקנים היו צריכים לפני המשחק. בגלל השחקנים שלי כ"כ מגובשים ומחוברים, אין צורך לקיים עוד מפגשי גיבוש.
קמינסקי. שועל קרבות
הכנה מקצועית:
אחת ההתלבטויות העיקריות היא האם להוסיף אלמנטים טקטיים לקבוצה לפני המשחק או להמשיך עם מה שהביא אותנו עד הלום. גם אם אחליט להוסיף אלמנט טקטי (הגנתי או התקפי) אין יותר מדי זמן לתרגל אותו, לכן זה צריך להיות משהו פשוט שאפשר יהיה להשתמש בו לדקות מסוימות ושיכול לעשות שינוי.
תוספת הגנתית-הגנה מעורבת אחד אישית וארבעה באזורית. הייתי מכניס את האלמנט של הגנה שכזו כי זה קל ללימוד, זה מתאים לדקות מסוימות ולהרכבים מסוימים של הקבוצה היריבה, מעטים יודעים לשחק נגד הגנה כזו ולרוב זה יוצר בלבול מיידי שיכול להביא לשינוי מומנטום. זה בהחלט יכול להתאים לדקות מסוימות כשאריאלי על המגרש יחד עם שחקנים שקולעים פחות טוב מבחוץ ופחות יעילים התקפית.
תוספת התקפית-במקרה זה הייתי מוסיף סט התקפה פשוט נגד אזורית. סביר שברוב המשחק נראה הגנה אזורית כי קשה לחיפה להתמודד עם האתלטיות שלנו, לכן צריך להכניס עוד סט מסוים שיתאים להגנה הצפויה. הסט החדש לא יהיה מסובך ומורכב אלא פשוט ובנוי ספציפית נגד הגנה אזורית 2:3 (שניים מלפנים, שלושה מאחור) שחיפה רגילה לשמור. אין טעם להכניס משהו ארוך ומסובך שמצריך למידה ארוכה. סט פשוט שמתאים ליכולות של השחקנים ויתמקד בתפרים שבהגנה הזו.
את מי לעצור:
לכולם ברור שאסור לתת ללירז אריאלילשלוט במשחק. חייבים להוציא לו את הכדור מהיד מוקדם ולא לתת לו לקבל אותו חזרה. מאמץ לפני שהוא מקבל את הכדור יגרום לו לעייפות מוקדמת. מעבר בכוח של חסימות שהוא יקבל יגרום לו לעבוד קשה מאוד רק לקבל את הכדור. אם הוא מקבל שוב את הכדור חובה להיצמד אליו ולהכריח אותו להוריד כדרור ולכדרר ימינה. אסור לתת לו להרים זריקה כי הוא קולע מצוין לשלוש ויכול להיכנס לרצף שיהיה קשה לעצור אותו. צריך להרחיק אותו מקו העונשין, כלומר להרחיק אותו מהטבעת. חובה לדחוף אותו ימינה ולא לתת לו לכדרר בשמאל או לחדור שמאלה. כולם חייבים לבוא לעזור בצורה מלאה על כל חדירה שלו ולהכריח אותו למסור החוצה.
הבא בתור שמסומן לעצירה ע"י הדוברמנים שלנו זה יואב אביב.אם אריאלי יכול לעשות נק' יותר בקלות במשחק מהיר, אביב הוא המפתח במשחק המסודר. חשוב להתחיל לשמור עליו לפני שהוא מקבל את הכדור ולא אחרי. מניעת הכדור ומעבר בכוח על החסימות יקלו את העבודה ויגבירו את התסכול שלו. עם קבלת הכדור חשוב שהשחקנים ששומרים בצבע יהיו מוכנים להגיב לחדירה שלו. צריך לתת לו מרחק קטן עם קבלת הכדור ולהכריח אותו לזרוק מבחוץ אחרי כדרור ועם יד בפנים, כדי לבחון את יכולת הקליעה שלו בערב מתוח ומרגש שכזה.
אריאלי. לעצור את השלשות שלו
הגנה:
אין ספק שבכדי לעצור את הגארדים של חיפה (ובעיקר אריאלי) נצטרך מאמץ קבוצתי ולא אישי. הגארדים שלנו מצוינים וצריכים לאמלל אותו לכל אורך המשחק. ראשית- דאבל אפ עליו ברגע שקיבל את הכדור על כל המגרש כדי להוציא לו את הכדור מהיד. אח"כ Deny מלא כדי להכריח אותו לרוץ הרבה בשביל לקבל חזרה את הכדור. במידה והוא משחק P & R חובה לקפוץ עליו לדאבל אפ כדי להכריח אותו למסור.
אזורית לוחצת על כל המגרש הינה סימן ההיכר שלנו. הלחץ חייב להימשך ולהיות אקטיבי וגמיש. חשוב מאוד להוביל את מובילי הכדור של חיפה לכיוון הפינה של קו החצי ושם לנעול אותם. הקו הראשון של ההגנה חייב להיות זריז וערני כדי לחזור מהר במידה ועברו אותו. מחויבות לחטיפה תביא בוודאות לחטיפות, אסור להסס. כולם חייבים לחזור אחורה ולהשתתף במאבק על הריבאונד אם חיפה ינסו לתקוף את הלחץ במשחק מהיר.
אישית גמישה וטקטית שמוכנה לאריאלי ואביב, כולל חילופים בחסימות אם צריך ועזרה מלאה. חובה לתת לשחקנים שפחות מובילים בחיפה לקחת כמה שיותר זריקות ולנסות לעמוד בלחץ של משחק גדול. מטרה זו תביא איתה את ההגנה המעורבת בדקות מסוימות. זילברמן ואנלבוגן יצטרכו להוכיח שהם מסוגלים לקלוע כמו שעשו בחצי הגמר כדי לנצח אותנו. מול הגבוהים של חיפה נוכל להתמודד עם הגבוה שלנו ועם הגארדים הגבוהים שעשו עבודה מצוינת בחצי הגמר.
התקפה:
אחד הדברים החשובים שנשים עליו דגש יהיה להגיע לטבעת ולערב את הגארדים המרכזיים של היריבה בעבירות מוקדמות. חובה לתקוף אותם ולא להתפשר על זריקות מבחוץ. אם נכריח את אריאלי ואביב לשמור לכל אורך המשחק ולהיות עסוקים בהתמודדות מול חדירות אגרסיביות של האתלטים שלנו, זה יעזור לנו להתמודד איתם בהתקפה שלהם כי הם יתעייפו. עבירות מוקדמות שלהם יורידו אותם לספסל, והמטרה שלנו היא שהם ישחקו כמה שפחות.
הנשק העיקרי שלנו ימשיך להיות חדירות והוצאות או הורדות. בין אם נתחיל את זה ב-P & R או ישר בחדירה עדיין חייבים לתקוף את הטבעת ולהגיע להרבה זריקות עונשין. לאחר מס' דקות אפשר יהיה להתחיל לחפש את הזריקה מבחוץ, וחשוב לא להתפתות לשלשות מוקדמות גם אם יתנו לנו אותן. משחק בכלל ומשחק גדול בפרט מנצחים בצבע, השלשות יבואו אחרי שהביטחון יגבר והריווח ההתקפי יגרום להגנה להתכווץ.
נגד אזורית חשוב לא רק להניע את הכדור מהר אלא בעיקר להגיע לצבע. אותן חדירות או חצאי חדירות שמתאימות להגנה האישית של היריבה יתאימו גם להגנה האזורית שלהם. הפעלת לחץ על ההגנה יגרום לכיווצה ובעיקר לחשש מצידה. ברגע שנכניס אותם לבעיית עבירות מוקדמת ונגיע לקו העונשין הם יילחצו ואז יגיעו גם השלשות החופשיות.
משחק עם קצב מהיר מתאים יותר לנו ולעומק שיש לנו בספסל. כל מי שעולה יכול לרוץ, לשמור ולסיים מתחת לסל. אנחנו מורגלים למשחק בקצב מהיר עם הגנה לוחצת ומתפרצות ללא הרף. למרות שאנחנו יודעים לנצח בסקור נמוך כמו בחצי הגמר, אנחנו בכל זאת מעדיפים סקור גבוה.
תדרוך אחרון לפני העלייה למגרש:
"אנחנו אלופי המדינה לנוער! בעוד שעתיים אנחנו נהיה אלופי המדינה לתיכונים! כל מי שנמצא כאן בחדר היה באליפות הנוער של העונה שעברה וזוכר איך זה הרגיש! אנחנו ברי מזל- כדי לזכות באליפות התיכונים אנחנו נצטרך לעבור את האלופה המכהנת, אותה קבוצה שלא נוצחה מתחילת העונה שעברה, סה"כ 25 ניצחונות רצופים. הערב זה נגמר! כאן ועכשיו! העמידו בפנינו אתגר ואנחנו נענים לו! הדרך הראויה לזכות באליפות היא לנצח את האלופה- קיבלנו הזדמנות פז ואנחנו הולכים לעשות את זה ובגדול!"